woning V te Leuven

De bewoners van deze rijwoning in het centrum van Leuven wilden na 10 jaar wonen in ‘kamertjes’-huis hun leefomgeving transformeren naar een hedendaagse woning. Het bestaande pand is hoog en smal [3.80 meter breed].

Het bestaande trappenhuis met bordestrappen werd gesloopt en wordt vervangen door steektrappen die de verschillende verdiepingen met elkaar verbinden. De bestaande achterbouw met keuken werd gesloopt en vervangend door een uitbreiding beperkt in diepte maar drie verdiepingen hoog.

De begane grond wordt gestructureerd door drie volumes. Eén met keukenwand, een sanitaire cel en een volume waarin de toegang tot de kelder zich bevindt. Het volume met keuken loopt door tot de eerste verdieping waarin bibliotheek en bureau zijn ondergebracht. De vloer van de eerste verdieping werd uitgebreid maar behoudt een afstand tot de nieuwe achtergevel waardoor een dubbelhoge eetruimte ontstaat.

Het eindresultaat: een soort ‘verticale loft’ worden waarin het gezin op hedendaagse manier van het stadsleven kan genieten.