woning V te Asbeek

Onze bouwheer kocht een leegstaand schooltje in een landelijk dorp. Zo goed als intact was het, met schoolborden, hoge, brede klaslokalen, een speelplaats waar de geschilderde restanten van een vervlogen schoolleven nog prominent aanwezig waren.

Te groot voor de noden van één gezin werd het bestaande volume in zijn as in twee gedeeld, het linker deel zouden ze zelf bewonen, het rechterdeel zou na opmaak van een globaal plan verkocht worden.

Aan het globale volume werd niet geraakt, minimale bijbouw (verplaatsen van de interne hoogspanningscabine naar buiten), minimale ingrepen op de buitenschil. In de achtergevel werden de bestaande raamopeningen tot op de grond open gemaakt. In de omhullende muur van de speelplaatst werd een grote opening gemaakt waardoor een “gekaderd” zicht op de omgeving ontstond. Een nieuwe “koer”-muur deelt de speelplaats in twee.

De binnenruimtes behielden hun ruimtelijkheid en verwijziging naar het schoolleven dat er ooit zijn onderdak vond, alleen zijn de kinderen er nu minder talrijk.Een samenspel van ruimte in invulling, van hoogte een schaalbepalende meubels en volumes.

De aankleding door de bewoners, een mengeling van design en vintage maken er een aangename plek om te wonen van.