woning A te Heverlee

Een bestaand semi-industrieel pand gelegen in het centrum van Heverlee wordt verbouwd tot ééngezinswoning met beperkt programma en stadstuin. De onregelmatig opgebouwde voorgevel en de betonnen structuur blijven behouden om het industriële karakter van het pand te behouden. De werkplaats achteraan wordt afgebroken waardoor een tuin ontstaat.

De begane grond wordt georganiseerd door een volume dat alle dienstenfuncties herbergt. Dit voulme staat als een lager blok in de hoge bestaande ruimte. Het volume uit zich tevens aan de buitenzijde. De bestaande openingen in de voorgevel worden opengelaten. Het volume zit een stuk naar achter ten opzichte van deze voorgevel waardoor een fietsenberging en een overdekte inkom ontstaan.

Een vide in de laatste travee van het hoofdvolume maakt ruimte voor de verticale circulatie en laat toe daglicht tot diep in de middenzone van de woning binnen te brengen.

De wijziging van de dakvorm naar een zadeldak met twee ongelijke velden creëert een zuid-gericht dakterras in directe relatie met de polyvalente ruimte op de bovenste verdieping. Een eenvoudige ‘dakkapel’ zorgt voor diep invallend zonlicht en de trapzone.