toerisme Vlaanderen te Brussel

Infokantoor voor TOERISME VLAANDEREN op de Grasmarkt in Brussel.Een realisatie van HASA-architecten en PARS-PRO-TOTO. De opdracht was het resultaat van een kandidaatstelling waarbij ons team als winnaar uit de bus kwam.

Hasa tekende voor de architecturale aanpak. Het bestaande gelijkvloers bood ruimte aan het oude infokantoor, een centrale toegang tot de bovengelegen verdiepingen en het bureau toegankelijkheid. Gek genoeg deed de bestaande invulling niets met de troeven van de plek zelf: de centrale ligging, de open “vitrine” op de stad, de grandeur van de gaanderij,…Het was een “hokjes”-invulling zonder veel respect voor het bestaande historische gebouw.

Onze eerste ingreep was een grondige “tabula rasa” op zoek naar de essentie van het gebouw. Een ritmische betonstructuur kwam vrij en zou het decor worden voor de nieuwe invulling.
Een schuine wand die tegelijk opdeling, richting, informatie, meubel, deur, verlichting,… is, structureert de ruimte en maakt de opsplitsing tussen de back-office waar rustig gewerkt kan worden, de receptie voor de bovengelegen verdiepingen en het publieke onthaal, de “hal”, de “marktplaats” voor toeristisch vlaanderen….De verlichting volgt het ritme van de betonnen structuur en maakt de link met de gaanderij. De sfeer is “industruieel” voor wat de basis betreft, de invulling is strak, glad en uitgelijnd.

De multimediale invulling gedragen door V I S I T F L A N D E R S werd bedacht en ontwikkeld door pars pro toto. Het structureren van de ruimte, de plaatsing van de karakters, het (be)geleiden van bezoekers werd in nauw overleg bedacht.