nursinghome Oostrem te Herent

Dit zorgcentrum voor ms-patienten is georganiseerd rond drie circulatieassen en een centrale patio. De zorglokalen bevinden zich aan de hoofdcirculatie van het gebouw, de gemeenschappelijke leefruimte is centraal gelegen. De kamers takken aan op de nevencirculatie.

Het concept gaat uit van een ‘open’ gebouw waarbij de privacy van de tien bewoners en het ‘huiselijk’ gevoel centraal staat. Zo hebben de minst zorgbehoevende bewoners een kamer die uitgeeft op een eigen privatieve buitenruimte aan de patio, de kamers van de meer zorgbehoevende bewoners geven aan de ene zijde uit op de centrale leefruimte en aan de andere zijde op de achtertuin. De link met de buitenomgeving wordt in de kamers versterkt door opengaande ramen tot op de grond. Elke kamer heeft zijn eigen, rolstoeltoegankelijk, terras. De kamers werden bewust noord georiënteerd, om het comfort van de bewoners te vergroten. Op de verdieping is er ruimte voor de administratie.

De kunstintegratie maakt integraal deel uit van het gebouw zelf: het patroon van de gevelbekleding op de verdieping is een gestileerd beeld van takken verwijzend naar ‘De Wilg’ en naar de vertakkingen van het zenuwstelsel.