kantoor en conferentiegebouw te Anderlecht

Het administratief gebouw van de voormalige Veeartsenijschool van Anderlecht wordt in opdracht van de gemeente verbouwd naar een centrum voor jonge bedrijven, om een impuls te geven voor de heropleving van de wijk.

De bestaande kantoorverdiepingen kunnen met beperkte aanpassingen omgebouwd worden tot moderne kantoorplateaus. Op de zolder van het gebouw wordt nog bijkomend kantooroppervlak gecreëerd. De kelderwanden op de koppen van het gebouw worden blootgegraven om daglicht te krijgen in de nieuwe vergaderzalen daar.De dubbelhoge verdieping met bestaand auditorium en ontvangstzaal wordt omgewerkt naar een conferentiezaal en restaurant. Op een mezzanine worden expo-ruimte en café georganiseerd. Deze verdieping zal publiek toegankelijk zijn.

Om aan de veiligheidseisen te voldoen, worden er twee externe noodtrappen geplaatst in minimale en transparante volumes aan de kopgevels.Het gebouw wordt daarnaast ook energetisch gerenoveerd, naar het niveau van laag-energie gebouw, een bijkomende uitdaging, gezien gevels en daken beschermd zijn.

Ondanks al deze randvoorwaarden, wordt in het ontwerp getracht een maximum van de bestaande binnenafwerking te behouden -eiken parketvloeren, marmermozaiek, lambriseringen en moulures- zodat het karakter van het monument ook binnenin voelbaar blijft. De elementen uit het bestaande interieur worden vervolgens gecombineerd met nieuwe, strakke elementen tot een sterk geheel.