Zorgverblijf De Valier te Liedekerke

In dit wedstrijdontwerp voor een nieuwbouw met dagcentrum en residentieel verblijf voor mensen met een handicap hebben we het gebouw opgevat als een grote woning over 3 bouwlagen. We kozen ervoor om alle functies compact te stapelen, zodat er een grote tuin overbleef die zowel door de bewoners van de nieuwbouw als door de bewoners van het bestaande gebouw ernaast gebruikt konden worden.

Slaapkamers werden per 3 of 4 gegroepeerd en gangen zijn zoveel mogelijk vermeden in het gebouw. De dagruimtes vormen zo, net zoals bij een woning, de verbindende ruimte tussen de privéruimtes van de bewoners.

We ontwierpen een herkenbare inkom aan een pleintje, zodat de nieuwe toegang tot gebouw en tot de site duidelijk is voor bezoekers van zowel dagcentrum als van de kantoren van de zorginstelling. De inkom loopt over in een polyvalente ruimte. Door de centrale ligging ervan op de site, vormen ze een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor het nieuwe en het bestaande gebouw.